Bij vrouwen komt ook de mannelijke kaalheid voor. De verschijnselen kunnen beginnen op 20-jarige leeftijd en worden duidelijker na de menopauze. 40% van de vrouwen heeft de mannelijke vorm van kaalheid. De verschillen bij mannen en vrouwen in tijdstip van optreden van de haarverdunning en de snelheid waarmee dit gebeurt is afhankelijk van erfelijkheid, leeftijd en ras. Alopecia androgenetica is een persoonsgebonden, continu proces.

20% van de mannen is kaal op 20-jarige leeftijd, 40% van de mannen is kaal op 40-jarige leeftijd en 70% van de mannen is kaal op 70-jarige leeftijd. Deze gegevens betekenen dat u op 40-jarige leeftijd nog een volle haardos kunt hebben, maar toch kaal kunt zijn op uw vijftigste.

De oorzaken van alopecia androgenetica (erfelijke mannelijke kaalheid) zijn inmiddels voor het overgrote deel bekend. Iedereen heeft bij de geboorte ongeveer 100.000 haarzakjes op het hoofd. Ieder haarzakje produceert gemiddeld 25 keer een haar. Een haarcyclus bevat een groeifase, een rustfase en een uitvalsfase. De haren op het hoofd bevinden zich in verschillende fasen. Iedere dag vallen er 100 tot 150 haren uit en na het wassen het dubbele. Dit is volstrekt normaal. De groeifase van het hoofdhaar duurt 4 jaar. Een snelle rekensom laat zien dat je tot je honderdste jaar (25 x 4 ) een volle haardos kan hebben.