Mannelijke kaalheid


Kaal worden hoeft niet meer

Iedereen heeft bij de geboorte ongeveer 100.000 haarzakjes op het hoofd. Ieder haarzakje produceert gemiddeld 25 keer een haar. Een haarcyclus bevat een groeifase, een rustfase en een uitvalsfase. De haren op het hoofd bevinden zich in verschillende fasen. Iedere dag vallen er 100 tot 150 haren uit en na het wassen het dubbele. Dit is volstrekt normaal. De groeifase van het hoofdhaar duurt 4 jaar. Een snelle rekensom laat zien dat je tot je honderdste jaar (25 x 4 ) een volle haardos kan hebben.

De groeifase echter kan worden verstoord met kaalheid als gevolg. Grote boosdoener is het hormoon dihydrotestosteron. Dit hormoon wordt gevormd uit het mannelijk hormoon testosteron, onder invloed van het enzym 5 a-reductase. Dit dihydrotestosteron verkort de groeifase op bepaalde gedeeltes van het hoofd (inhammen, kruin en ter hoogte van de scheiding) van 4 jaar naar twee tot vier maanden. Dit betekent dat u op

Voorkomen van Alopecia androgenetica

20% van de mannen is kaal op 20-jarige leeftijd, 40% van de mannen is kaal op 40-jarige leeftijd en 70% van de mannen is kaal op 70-jarige leeftijd. Deze gegevens betekenen dat u op 40-jarige leeftijd nog een volle haardos kunt hebben, maar toch kaal kunt zijn op uw vijftigste.

Vrouwen en de mannelijke vorm van kaalheid

Bij vrouwen komt ook de mannelijke kaalheid voor. De verschijnselen kunnen beginnen op 20-jarige leeftijd en worden duidelijker na de menopauze. 40% van de vrouwen heeft de mannelijke vorm van kaalheid. De verschillen bij mannen en vrouwen in tijdstip van optreden van de haarverdunning en de snelheid waarmee dit gebeurt is afhankelijk van erfelijkheid, leeftijd en ras. Alopecia androgenetica is een persoonsgebonden, continu proces.